Історія

Таємниці чаші нібелунгів, або де шукати Святий Грааль.

Всім привіт!Настав час поговорити про Святого Грааля.Але спочатку треба зрозуміти, чому в Християнстві, як у жодній іншій з монорелигий, є так багато релігійних артефактів? Справа все в тому, що в 9 столітті римська церква встановила обов’язкова вимога присутності в храмах останків або речей якогось Святого. Ну, а, оскільки головні цінності – це предмети, пов’язані зі Страстями Христовими, за ними почалося справжнє полювання, так як кожен храм хотів роздобути собі Святиню вище рангом.

Це, природно, впливало на величину пастви і доходи храму.Згідно Нового Заповіту, Граалем називалася чаша, з якої пив Ісус Христос під час таємної вечері, на яку, в подальшому, зібрав трохи його крові Йосип Аримафейський.Сама тема Святого Грааля набагато складніше оповідання про Ковчег Завіту хоча б тому, що в Біблії немає жодного точного опису того, як виглядав цей предмет.

У зв’язку з цим, існує безліч версій про його форму, розміри і матеріалі виконання. Різні вчені вважають, що у ролі Грааля могло виступити і срібне блюдо, і чаша для причастя, а деякі взагалі вважають Граалем Діву Марію, як вмістилище крові Христа. Також і в матеріалі виготовлення думки вчених різняться.

Деякі вважають його виконаним із срібла, їх опоненти вважають, що чаша була вирізана з цілісного агата, а містики впевнені в тому, що він був вирізаний з дорогоцінного каменю, випав з корони Сатани.Офіційна історія Грааля починається з Таємної вечері. Але, якщо на секунду зануритися глибше, то можна знайти його сліди і в далекому минулому.

Згідно з легендою, Йосип Аримафейський привіз до Британії і сховав там Чашу Грааля і спис Долі, для яких, згодом, один з його нащадків Титурель, обраний Охоронцем Грааля і заснував Орден «Лицарів Святого Грааля» вибудував легендарний замок Монсальват.Що говорить на користь цієї гіпотези? А кажуть нам за це стародавні кельтські перекази, згідно з якими, древній народ Туату, що мешкає на території Британії, мав в якості Святинь поклоніння кубок, спис і меч.Крім того, у легендах про Короля Артура присутні ті ж самі предмети: Святий Грааль, меч Екскалібур і Спис Долі.

Грааль наділяли всілякими чудодійними властивостями. Він міг повернути молодість, вилікувати хвороби, забезпечити невичерпні запаси їжі. Але головною властивістю Грааля вважалося, що він міг створити біля володіє їм людини відчуття раю, показати, що ж знаходиться там.

.. по той бік життя.

Багатовікова історія захованого артефакту спонукала багатьох великих людей на його пошуки. Чарівну Чашу шукала вся Європа, але слідів його не знайдено й досі. Останнім, хто щільно займався пошуками Грааля, був Адольф Гітлер.

А штовхнули його на це окультисти з таємного товариства «Туле», які, до речі, ще в 1918 році приступили до розробки теорії націонал-соціалізму. Їх натхненник Отто Ран довго шукав артефакт, поклавши історію його пошуків у відому книгу «Хрестовий похід проти Грааля», в якій Грааль називається «Чашею Нібелунгів». Гітлер, пішовши слідами Рана, спорядив спеціальну експедицію на його пошуки, але в 1944 році вона зазнала фіаско.

В даний час деякі церкви заявляють, що Чаша Грааля зберігається у них. Так, наприклад, об’єктом відвідин Папи Римського є кафедральний Собор Валенсії, тримає чашу, виконану з агата. Деякі вважають, що артефакт прихований в підземеллях абатства Гластонберрі, треті – в замку Монсегюр, четверті – що в підземеллях Ватикану.

Я ж є шанувальником самою повсякденною і самої фантастичної історії. Навіть якщо Грааль існує, то він ніяк не виконано зі срібла, або дорогоцінних каменів. Адже спосіб життя Христа і Апостолів був досить бідний, аскетичний, звідки у них були такі цінності? І адже цінність Грааль придбав у християнстві не до, а після того, як його торкнулася рука Ісуса.

Тому, я думаю, що Грааль являє собою звичайну чашу з глини або з дерева акації, що виростає в надлишку в Ізраїлі, нічим не примітну зовні.І, дуже ймовірно, що ця чаша припадає пилом на полиці біля якогось жителя нинішнього Ізраїлю, а він навіть не підозрює про те, яким скарбом він володіє.Всім гарного дня.
Символічне фото Святого Грааля з інтернету.